KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
19 listopada 2020

Winogrono w kuchni - domowe wino, sałatki i pyszne dania

Winogrona to owoce, których zalety doceniane są od tysiącleci. Ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki. Polecamy wykonać również pyszne sałatki i dania główne - oczywiście z winogronami. 

Na początek przepis na domowe wino z ciemnych winogron.

Wino z ciemnych winogron

Należy przygotować: 10 kg ciemnych winogron, 5 litrów przegotowanej wody, 3,5 kg cukru

Przy produkcji wina z ciemnych winogron nie musimy używać drożdży, ponieważ ich biały nalot ułatwia fermentację. Pamiętajmy, że na wino zbieramy wyłącznie dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe grona. Najlepiej w porze suchej, przed południem, a zerwanych kiści nie przechowujemy dłużej niż kilkanaście godzin. Wybieramy owoce bez poszarpanej skórki, plam gnilnych i pleśni, resztek ziemi, liści oraz szypułek.

Pojedyncze owoce miażdżymy i wrzucamy do gąsiora, zalewamy 3 litrami letniej wody; dodajemy przygotowany z 2 kg cukru i 1 litra wody cukrowy syrop, całość mieszamy; masa powinna zajmować 3/4 butli, którą zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na 3 dni; następnie wlewamy kolejny syrop – tym razem w 1 litrze wody rozpuszczamy 1,5 kg cukru, znów mieszamy; po tygodniu płyn odcedzamy i wlewamy do tej samej butli; po upływie miesiąca wino jest już gotowe; za pomocą rurki fermentacyjnej – uważając, by nie naruszyć osadu – ściągamy je do drugiego gąsiora; możemy wino w nim pozostawić lub przelać do mniejszych butelek.

Do własnego domowego wina, polecam lekką sałatę z serem, podsuszaną szynką, orzechami i, oczywiście, winogronami.

 

Sałatka z winogronami

Składniki: 10 dag rukoli, 25 dag winogron (np. bezpestkowych), 5 plasterków szynki suszonej (np. parmeńskiej ), 10 dag sera z niebieską pleśnią (lub brie, camembert), 1/2 szklanki orzechów włoskich, ewentualnie kilka fig.

sos: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, po 1 łyżeczce soku z cytryny i syropu klonowego

Umytą i osuszoną rukolę ułożyć w salaterkach, dodać umyte, osuszone i pokrojone na połówki winogrona; szynkę pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce, dodać pokrojony w kosteczkę ser i kawałki orzechów włoskich; wymieszać składniki sosu, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem; polać po sałatce i podawać z chrupiącym pieczywem.

 

Polędwiczki z winogronami

Składniki: (4-5 osób) 2 polędwiczki wieprzowe, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, 0,5 szklanki bulionu warzywnego, kilka liści kapusty włoskiej, 8-12 szt. pomidorków koktajlowych, ok. 30 dag jasnych winogron, pęczek koperku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: polędwiczki oczyścić, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie pokroić w plastry ok. 1 cm, obsmażyć na smalcu ze wszystkich stron na lekko złoty kolor.

Przygotować sos: do głębokiej patelni wlać wino i gotować do momentu odparowania połowy objętości; dodać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 2 minut, ciągle mieszając; wlać zasmażkę przygotowaną z 2 łyżek mąki i 1 łyżki masła; pod koniec gotowania dodać winogrona przekrojone na pół (wcześniej usunąć pestki); plastry polędwiczek ułożyć w patelni z sosem, dolać 100 ml wody i przykryć pokrywką, dusić ok. 8-10 minut.

Przygotować kapustę z pomidorkami i zacierkami:
liście kapusty włoskiej sparzyć, pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na rozgrzanym maśle, pod koniec smażenia dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe; ciasto na zacierki przygotować z mąki i jajka, poskubać małe kluseczki i oprószyć je mąką, ugotować; przed podaniem wymieszać kapustę i pomidorki z ugotowanymi wcześniej zacierkami, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać świeżym koperkiem.

Sposób podania: na dużym płaskim talerzu ułożyć mieszankę kapusty, pomidorków i zacierek; na warzywa z zacierkami rozłożyć plastry gorącej polędwiczki wieprzowej, mięso polać sosem z winogronami.

 

Risotto z winogronami

Składniki: 250 g ryżu do risotto, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 mała cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 50 g serka mascarpone, pół szklanki białego wina wytrawnego, sól, pieprz, suszony rozmaryn do smaku, kilka winogron.

Sposób przygotowania: na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę; wrzucamy ryż, co jakiś czas podlewamy bulionem, na końcu winem - dokładnie mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn; dodajemy masło, serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą suszonego rozmarynu. Kiedy masło i serek się rozpuszczą, nakładamy ryż na talerz i dekorujemy połówkami winogron. Smacznego!

Wiecie już, jak wykorzystać winogrono w kuchni :-) Warto teraz poznać zastosowanie tego owocu w kosmetyce. Więcej w artykule TUTAJ.

 

 

artykuł opracowany we współpracy z ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione