KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Mięsny kryzys. I co dalej?

Opublikowano 22.11.2020 r.
Zarząd Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej alarmuje, że ceny mięsa spadają praktycznie z dnia na dzień. O niepokojącej sytuacji izba postanowiła poinformować ministra rolnictwa Grzegorza Pudę.

- Informujemy Pana Ministra o drastycznie pogłębiającym się kryzysie ekonomicznym w sektorze rolnym, który dotyka szczególnie gospodarstwa towarowe, produkujące na rynek. Kryzys ten przejawia się szczególnie spadkiem cen skupu mięsa, w tym żywca wieprzowego na obszarze całej Polski - informuje Ryszard Kierzek, prezes KPIR. - Ostatnie notowania pokazują skokowe ich obniżenie do poziomu grubo poniżej 4,0 zł za 1 kg ( w wielu powiatach   podmioty skupowe płacą od 3,3 do 3,8 zł/1kg żywca. Podobnie wygląda sytuacja na rynku mięsa drobiowego, gdzie średnie ceny w notowaniu rok do roku (2019/2020) spadły o 30%. Uzyskiwane przychody ze sprzedaży mięsa nie pokrywają jego kosztów produkcji.


Kłopotów jest więcej. Sytuację pogarsza niekontrolowany import mięsa z krajów wspólnotowych przez zakłady przetwórcze pazerne na ,,łatwy zarobek'' oraz kolejne ograniczenia w handlu i gastronomii wynikające z przepisów covidowych. 

Niepokoi nas również sytuacja związana z wykorzystywaniem przez fermy przemysłowe importowanych warchlaków i prosiąt do dalszego tuczu - wyjaśnia samorząd rolniczy. - Jest to zjawisko nagminne, pozostające poza jakąkolwiek kontrolą i eliminujące z rynku rodzimych producentów, zwłaszcza tych, którzy zdecydowali się na produkcję i odchów prosiąt w ramach krajowego programu odbudowy populacji trzody chlewnej inwestując w budynki inwentarskie. Bardzo często są to beneficjenci środków pomocowych pochodzących z PROW 2014-2020. Regulacje na rynku mięsa z poziomu UE są nieskuteczne i w praktyce nie przewidują skupu bezpośredniego od producentów, co pomogłoby rozwiązać problem. Mechanizmy, polegające na uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa w warunkach Polski do tej pory nigdy się nie sprawdziły z powodu nikłego zainteresowania podmiotów angażujących się w tego typu działalność.


Kujawsko Pomorska Izba Rolnicza nie zauważa również żadnych efektów zapowiadanych przez rząd działań mających na celu uruchamianie nowych, zagranicznych rynku zbytu dla polskiej żywności. Jednak rolnicy nie chcą tylko krytykować. Uważają że sytuacja poprawiłaby się, gdyby można było wprowadzić:

 

  • Stworzenie warunków, przywracających polskim rolnikom opłacalność produkcji mięsa.  
  • Bezzwłoczne uruchomienie skupu zwierząt na potrzeby rezerw materiałowych na obszarze całego kraju
  • Utworzenie funduszu stabilizacji dochodów dla producentów świń, drobiu i bydła opasowego
  • Wprowadzenie skutecznego nadzoru w zakresie importu warchlaków i prosiąt
  • Zwiększenie nadzoru dotyczącego kontroli jakości importowanego mięsa wieprzowego i jego przetworów
  • Udostępnienie i opublikowanie imiennej listy podmiotów ( zakładów przetwórczych) importujących mięso na potrzeby przetwórstwa z ilością zakupionego surowca za okres 2020 roku
  • Zaprzestanie procedowania zmian w ustawie o ochronie zwierząt, szkodliwych dla polskich rolników i całego sektora rolnego
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO