KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Eko-Gosposie w Brochocinie

Opublikowano 27.11.2020 r.
Poznajcie EKO-Gosposie! To grupa aktywnych oraz pełnych energii Pań i Panów. O działalności tego koła opowiedziała nam jego przewodnicząca. Zachęcamy do czytania! 

Nasze początki sięgają 2018 roku, gdy zorganizowaliśmy pierwszy Dzień Sąsiada. Jeszcze nie byliśmy zorganizowani, do dyspozycji mieliśmy salę - świetlicę oraz teren wokół. Nie mieliśmy żadnych funduszy, ale mieliśmy dużo pomysłów, pomoc sąsiadów - niewiele potrzeba, aby się spotkać, porozmawiać, potańczyć. Zrozumieliśmy, że w nas drzemie siła. Potem wspólne dożynki parafialne i inne imprezy. W końcu (w styczniu 2020) odważyliśmy się założyć Koło Gospodyń Wiejskich EKO-GOSPOSIE w Brochocinie. Koło liczy 32 członków (w tym 5 panów) mieszkańców wsi Brochocin i Brochocinek - informuje Pani Dorota Giszczak, przewodnicząca KGW EKO-GOSPOSIE w Brochocinie.

Ten rok był pierwszym rokiem naszej działalności, przez pandemię nasze działania głęboko zostały okrojone, zrezygnowaliśmy z imprez masowych, skupiliśmy się na aktualnej sytuacji i na tym, co mogliśmy robić. Działalność zaczęliśmy od Dnia Babci i Dziadka. Potem Dzień Kobiet, robienie palemek. A gdy przyszła pandemia, szyłyśmy maseczki dla mieszkańców, dla medyków, dla hospicjum. Jako nieliczni w okolicy podtrzymywaliśmy tradycję "majowych śpiewów" przy figurce Matki Boskiej - opowiada Pani Dorota.

W okresie letnim postawiliśmy na sport, w myśl powiedzenia: „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Co tydzień odbywały się zajęcia fitness, nordic walking, siatkówka, były też mecze piłki nożnej. Gościliśmy różnych specjalistów: pielęgniarki, panią psycholog, pszczelarza. Mieliśmy różne szkolenia: warsztaty serowarskie w ODR w Płocku oraz w zakresie pisania ofert w hotelu Dębowa Góra. Uczestniczyliśmy też w festynach charytatywnych najpierw dla Zosi, potem dla Antosia. Naszym atutowym wypiekiem jest chleb na zakwasie oraz wyśmienity wędzony ser.

Warto również wspomnieć o naszym kalendarzu na rok 2021, w którym przedstawiamy przepisy i zdjęcia naszych różnych regionalnych potraw - dodaje Przewodnicząca koła. 

Rejestracja w ARiMR jest szybka, w naszym urzędzie pracują naprawdę bardzo miłe panie i panowie, którzy z cierpliwością wszystko tłumaczą. Wraz z ARiMR przystąpiliśmy także do wsparcia przedsiębiorców produkujących chryzantemy. Kwiaty, które otrzymaliśmy przystroiły nasze kościoły oraz przydrożne figurki i krzyże. 

Nasze panie mają dużo ukrytych talentów i dzięki naszemu kołu mogą pokazać co potrafią, a potrafią pięknie robić na szydełku, szyć na maszynie, czy piec niesamowite potrawy, albo wędzić tak sery, że pachnie w całej okolicy - zachwala swoje koleżanki Pani Dorota. - W tej chwili spotkania są zawieszone, ale jak tylko będzie można organizować imprezy to oczywiście ruszymy pełną parą do realizacji naszych talentów.

Co nas cieszy, mieszkańcy odbierają nas bardzo pozytywnie. Długo zanosiliśmy się z założeniem koła, było dużo sygnałów, aby zintegrować naszą wieś i gdy koło powstało, wszyscy zaczęli odbierać nasze działania pozytywnie - np. chętnie przyjmowali maseczki, które szyliśmy na początku pandemii.

W czasie pandemii działamy w małych grupach, pieczemy chleb i ciasta, wędzimy sery. Na przyszły rok mamy już w planach realizację projektu "Zdrowie dla Płocka", który obejmuje działania sportowe skierowane do trzech grup wiekowych - zapowiada Pani Dorota.

A teraz kilka kulinarnych propozycji od EKO-Gosposi :-)

Czernina

Czernina to zupa, która była i nadal króluje na specjalnych wydarzeniach rodzinnych. W naszym kole każda gospodyni szczyci się swoją odmianą gotowania czerniny, od kwaśnej do słodko-kwaśnej, w zależności też od dodatków owoców i grzybów, które nadają niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 1 cała kaczka + krew,
  • 3 marchewki,
  • 4 pietruszki korzenie,
  • pół korzenia selera,
  • kilka liści pora bądź korzeń pora,
  • goździki 10 szt.,
  • sól,
  • pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  •  liść laurowy,
  • mała garść grzybków suszonych,
  • kilka śliwek suszonych lub śliwki z zalewy,
  • cynamon – 2 łyżeczki,
  • ocet lub zalewa ze śliwek,
  • cukier.
  1. Kaczkę umyć, poporcjować, piersi z kaczki można upiec oddzielnie.
  2. Do garnka włożyć porcje kaczki, warzywa i zalać wodą. Wstawić do gotowania. Dodać goździki, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Opcjonalnie można dodać suszone grzybki. Ugotować wywar. W trakcie gotowania zbierać tłuszcz.
  3. Do krwi dodać 2-3 łyżki mąki pszennej i dobrze wymieszać.
  4. Gdy mięso jest miękkie odstawiamy wywar na bok, wyjmujemy warzywa i mięso, zakwaszamy octem lub zalewą ze śliwek – ok. 2 łyżki.
  5. Krew hartujemy ciepłym wywarem i wlewamy do zupy. Całość zagotowujemy i doprawiamy cynamonem, solą, octem ( można dodać śliwki z zalewy) i cukrem.
  6. Podawać z kluskami bądź ziemniakami.


Sodziaki – placki zastępujące chleb

Sodziaki to placki dnia powszechnego, gdy w kuchni zbraknie chleba a do sklepu daleko. Pierwotnie były pieczone na blacie kuchni opalanej torfem. Obecnie pozostaje tylko patelnia, choć niektóre panie pieką na blacie grillowym.

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 3 czubate łyżeczki sody oczyszczonej,
  • duża szczypta soli,
  • 600 g zsiadłego mleka.


Z podanych składników zagnieść ciast. Ciasto musi być miękkie. Podzielić na 4 równe części i uformować placki grubości ok. 1 cm i średnicy patelni, na której będą smażone.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i położyć placek oraz przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu ok 2-3 minuty aż urośnie i zarumieni się spód. Placek odwrócić i smażyć już bez pokrywki następne 2-3 minuty, aż placek po uderzeniu będzie „dudnił”.

Najlepiej smakuje ciepły z masłem, dżemem i mlekiem.

 

Chlebek z piekarnika

Dawniej każda gospodyni piekła chleb przynajmniej raz w tygodniu, w specjalnym, wcześniej nagrzanym piecu. Obecnie, w dobie wszechstronnego dostępu do różnych rodzajów chleba, rzadko kto go piecze.

  • 1 kg mąki pszennej,                                                                                  
  • 0,5 kg mąki żytniej,
  • zakwas,
  • 3 dag drożdży rozpuszczonych w pół szklance ciepłego mleka,
  • 4-5 szklanek letniej przegotowanej wody,
  • 4 łyżeczki soli,
  • dodatki według uznania np. siemie lniane, płatki owsiane, ziarno słonecznika po ok. pół szklanki.

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać minimum 10 minut.

Trzy długie foremki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Po około półtorej godziny wyrośnięte ciasto posmarować rozbełconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. C ok 80 minut.

 

Blok czekoladowy


Składniki: 

  •     2 opakowania mleka w proszku
  •     2 cukry wanilinowe
  •     2 kostki masła
  •     1 łyżka kakao
  •     1 szkl. wody
  •     5 opakowań herbatników
  •     2 szkl. cukru

Przygotowanie: 
Do garnka wlać wodę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, masło. Całość mieszać do rozpuszczenia oraz potem do zagotowania.
Zdjąć z ognia. Dodać stopniowo mleko w proszku, mieszać, żeby nie było grudek. Na koniec dodawać pokruszone herbatniki.
Całość wylać na wcześniej przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i pozostawić do wystygnięcia.

EKO Gosposie życzą smacznego! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO