Przepis na pierniczki od KGW z Kowalowa Dolnego

Opublikowano 04.12.2020 r.
Koło Gospodyń Wiejskich z Kowalowa Dolnego to prawdziwe kulinarne mistrzynie. Z naszymi czytelnikami Panie z KGW podzieliły się przepisem na świąteczne pierniczki.
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 3/4 kostki masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 25 dag miodu,
- 3 łyżki cukru,
- 1 płaska łyżka sody,
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- szczypta soli.
Wykonanie: Masło i miód roztopić i ostudzić. Mąkę, sodę, szczyptę soli przesiać przez sito. Cukier upalić na patelni na brązowy kolor, dodać odrobinę wody, aby konsystencja cukru stała się lejąca i rozpuścić w nim przyprawę do piernika. Mąkę połączyć z jajkiem, żółtkami, rozpuszczonym tłuszczem, miodem oraz cukrem. Zagnieść ciasto, gdyby było zbyt suche, można dodać jeszcze odrobinę kwaśnej śmietany. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w temperaturze 180 stopni C. Udekorować dowolnym lukrem. SMACZNEGO!
Fot. KGW Kowalów Dolny
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|