KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
4 grudnia 2020

Przepis na pierniczki od KGW z Kowalowa Dolnego

Koło Gospodyń Wiejskich z Kowalowa Dolnego to prawdziwe kulinarne mistrzynie. Z naszymi czytelnikami Panie z KGW podzieliły się przepisem na świąteczne pierniczki. 

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki,
  • 3/4 kostki masła lub margaryny,
  • 1 jajko, 
  • 2 żółtka,
  • 25 dag miodu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżka sody,
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • szczypta soli.                                 

Wykonanie: Masło i miód roztopić i ostudzić. Mąkę, sodę, szczyptę soli przesiać przez sito. Cukier upalić na patelni na brązowy kolor, dodać odrobinę wody, aby konsystencja cukru stała się lejąca i rozpuścić w nim przyprawę do piernika. Mąkę połączyć z jajkiem, żółtkami, rozpuszczonym tłuszczem, miodem oraz cukrem. Zagnieść ciasto, gdyby było zbyt suche, można dodać jeszcze odrobinę kwaśnej śmietany. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w temperaturze 180 stopni C. Udekorować dowolnym lukrem. SMACZNEGO!


Fot. KGW Kowalów Dolny

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione